OIR ON THE COMMISSION’S OWN MOTION TO ADOPT NEW SAFETY AND RELIABILITY REGULATIONS FOR NATURAL GAS TRANSMISSION AND DISTRIBUTION PIPELINES AND RELATED RATEMAKING MECHANISMS                                      (R.11-02-019/A.11-11-002)

(DATA REQUEST DRA-DBP-TCAP-PSEP-02)
______________________________________________________________________


QUESTION  DRA-DBP-TCAP-PSEP-02-01:

Exhibit Reference: Chapter 4, SoCalGas/SDG&E Rebuttal Testimony

Please provide the following information:

In Chapter 4, p. 1 at lines 8-11, the SoCalGas/SDG&E witness states: “This perspective is intended to rebut the testimony of intervenors suggesting that the absence of some pressure testing records necessarily equates to an unsafe system, and therefore, it is appropriate to make shareholders pay to pressure test and replace pipelines.”

a. Please identify by exhibit number, and page and line number where in DRA’s reports

DRA suggests that the SoCalGas/SDG&E natural gas pipeline system is unsafe and that 2 “...therefore, it is appropriate to make shareholders pay to pressure test and replace pipelines.”

RESPONSE   DRA-DBP-TCAP-PSEP-02-01:

SoCalGas and SDG&E object to this Data Request on the grounds that it mischaracterizes the cited testimony.  The cited testimony states that “This perspective is intended to rebut the testimony of intervenors suggesting that the absence of some pressure testing records necessarily equates to an unsafe system, and therefore, it is appropriate to make shareholders pay to pressure test and replace pipelines.”  

Subject to and without waiving the foregoing objection, SoCalGas and SDG&E respond as follows:

There are no direct references in the DRA testimony that state that the SoCalGas/SDG&E natural gas pipeline system is unsafe.  
QUESTION   DRA-DBP-TCAP-PSEP-02-02:

In Chapter 4, p. 6 at lines 17-18, the SoCalGas/SDG&E witness states: “Prior to 1955, no recordkeeping requirement even existed.”

a. Please clarify whether by this statement, the witness means that prior to 1955, no

recordkeeping requirement even existed at SoCalGas/SDG&E or its predecessor companies?

b. Please provide copies of the record retention policies, procedures and/ or practices since 1935 of SoCalGas/SDG&E and its predecessor companies relating to its natural gas pipeline system.
RESPONSE   DRA-DBP-TCAP-PSEP-02-02:

a.  The 1955 reference is related to the retention of pressure testing records as discussed in Mr. Rosenfeld’s testimony related to voluntary standard ASA B31.1.8-1955.  Rosenfeld, page 20, lines 8-20.
b.  As stated in response to TURN-TCAP-PSEP-05-02(c), documentation of the Sempra Utilities’ policies with respect to the adherence of the ASME B31.1.8-1955 standards do not exist.  This is also true for preceding ASA B31.1 standards.  Subsequent to that response, a copy of Southern California Gas Company’s Engineering Department Pipeline Standard, “Piping System Qualification and Testing”, revised January 1, 1968 (earliest standard/policy available), was located and is provided as an attachment.  Records requirements can be found in Section 3.13.  

[image: image1.emf]Pipeline  Standards-Piping System Qualification and Testing 01-1968.pdf
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Piping System Qualification and Testing

1.

TESTING

Scope

This standard covers testing requirements and procedures for newly constructed
facilities in the gas piping system and for existing facilities which are to be
uprated. Regarding the latter, PS 6-3 shall apply in case of a conflict with

this standard.

Policy

2.1 General. All piping shall be tested after construction to demonstrate that
it does not leak, to detect flaws and to establish a maximum allowable
operating pressure. The minimum test pressure is determined by the in-
tended operating pressure and qualifies the line for an MAOP -at least as

high as the IOP.

2.2 Leak Test. All piping shall be leak tested at the time of or prior to
placing in operation. A leak test shall consist of a pressure stand-up
test or a soap bubble test. Leaks shall be repaired in accordance with

the normal leakage repair policy.

2.3 Strength Test. All piping, except those services exempted in Table 1, to be
qualified for a maximum allowable operating pressure of more than 100 psi
shall be strength tested before being placed in service. A strength test
shall consist of a pressure stand-up test. Failures or leaks shall be re-
paired in accordance with the normal leakage repair policy. Minor leaks
may be repaired after the piping is placed in service if no hazard exists.

A strength test is also a leak test.

2.4 Maximum Allowable Operating Pressure. The methods of calculating the MAOP
which results from the strength or leak test are covered in PS 1-2,

2.5 Deviation. When the requirements of this standard are not feasible, or
would cause excessive hardship, an alternate plan may be developed and a
deviation requested as set forth in PS 1-1. The Design Standards Section
should be consulted whenever there appears to be a need for a deviation.

Requirements

3.1 Pressure. The pressure used for testing shall not exceed the maximum
allowed by Table 1, shall not be less than the minimum allowed by Table 1,
and shall be maintained for at least the minimum period of time shown in
Table 1. If the test pressure drops below the minimum required, it shall
be restored when feasible and the test continued. An air or gas pressure
test is not a valid test unless the pressure remains above the required
minimum for the entire period of the specified minimum duration. A hydro-
static test is not valid unless the pressure remains above the required
minimum for a continuous period of at least 8 hours, and does not drop more
than 5% below the required minimum for any part of the remainder, if any, of
the specified minimum duration. If the hydrostatic test does not meet the
foregoing conditions, it must be restarted. Fluid shall be removed when

imum allowable test pressure. The test

t exceed that permitted in PS 4-8.

necessary to prevent exceeding the max
pressure in unsupported spans shall no
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3.2 Tie-Ins and Tie-In Sections. Tie-in welds need not be strength tested. The

3.3

3.4

3.5

3.6

3.8

welds shall be inspected in the same manner used for the adjacent piping and
observations made for leakage after placing in service. A tie-in section
without intermediate circumferential welds that will be stressed by its
intended operating pressure less than 20% SMYS and has an intended operating
pressure not over 400 psi need not be tested. Any other tie-in section
shall be tested to the same pressure as that to which the balance of the
piping is subjected. If the tie-in section contains a lower strength piece,
the test pressure should not exceed a value which would result in a stress
of 100% SMYS in the lower strength piece.

Compressor Stations. Gas piping in compressor stations shall be tested in
accordance with Table I. If it is not practical to comply with the test
requirements of Table 1 because of a variety of interconnecting pipe sizes
in a test section, a pressure should be selected which most closely fulfills
these requirements. The test pressure selected shall be at least 1.5 times
the intended operating pressure of the station. Strength testing in com-
pressor stations shall be done with water.

Valves and Requlators. Valves and regulators do not have to be strength
tested. They may be tested with the piping if the test pressure does not
exceed their maximum allowable test pressure as shown in Table 2. If they

~are not strength tested, they shall be leak tested after installation,

Multiple Test Pressure Requirements. When more than one size, wall or grade
of pipe is used in a project, separate tests shall be made when necessary to
conform to the requirements specified in Table 1. If separate tests are not
feasible, the test pressure applicable to the major portion of the project
shall be used. Test pressure on any pipe section or component, however,
shall not exceed the maximum specified in Table 1 or Table 2. This require-
ment may necessitate removing a component during the test and subjecting it

to a separate test.

Pressure Control, Metering and District Regulator Stations. Piping other
than control piping in pressure control, metering and. district regulator
stations shall be tested in accordance with Paragraphs 3.9 and 3.10 below.
Provisions shall be made to prevent test pressure existing in parts of
regulators not designed to withstand it. These parts may be removed tem-
porarily or, if necessary, the ‘regulator may be replaced with a pipe spool
for the duration of the test. See Paragraph 3.4.

Meter Set Assemblies. Orifice meter MSA's with inlet pressures of 100 psi

or less and all displacement meter MSA's shall be leak tested at their normal
gas pressures. Orifice meter MSA's with inlet pressures higher than 100 psi
shall be tested in accordance with Paragraph 3.9 below.

Control Piping. Control piping shall be tested with connected piping when
practical. When impractical, leak testing will be sufficient.
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4,

3.9

3.10

3.11

3.12

3.13

Procedure

4.1

Connected Facilities. Connected facilities, such as fabricated valve assem-
blies or any other assembly of standard pipe and fittings, shall be tested
with the connected piping whenever practical and when the test pressure does
not exceed the maximum allowable test pressure of any component. When im-
practical, or when the test pressure exceeds the maximum permitted, strength
tests shall be made separately at the highest value required for the intended
operating pressure of the facility that does not exceed the maximum allow-=
able test pressure for any section of pipe or fitting. The test pressure
shall not be less than 1-1/2 times the intended operating pressure of the

facility.

Pressure Vessels. Pressure vessels that have been designed, constructed and
Tested in accordance with the ASME Boiler and Pressure Vessel Code need not
be strength tested after installation. They shall be carefully inspected
for evidence of damage prior to installation and leak tested at the time of,
or prior to, placing in operation. Connecting piping shall be tested in

the same manner as pipelines or mains.

Taps. Taps need not be strength tested. The welds shall be inspected and
the taps shall be leak tested. Piping connected to a tap shall be tested in

accordance with Table 1.

Crossings. Railroad and highway crossings may be tested with the connected
piping. When tested with the connected piping, the test pressure shall be

based on the requirements for the connected piping rather than the crossing.
When tested separately, the test pressure shall be based on the requirements

of Table 1.

Records. Permanent records of the actual test medium, pressure during test
and duration of test shall be kept of all strength tests. In addition,
pressure recording charts shall be made and retained of all pressure tests
of four hours or longer duration. Pressure profiles, where required, shall

also be retained.

Safety. Testing shall be performed with due regard for the safety of employ-
ees and the public. When air is used, suitable steps shall be taken to keep
persons not working on the test out of the test area from the time the
pressure becomes greater than that which produces a stress equal to 50 per
cent of specified minimum yield strength, until it is reduced to the maximum |
operating pressure. All persons shall be kept away from exposed piping under|
test with any test medium while the test pressure produces a stress equal to
50 per cent or more of the specified minimum yield strength.

Air Tests Above 20% of SMYS. In all cases where a line is to be stressed in
a strength-proof test to 20% or more of the SMYS of the pipe, and air or
nitrogen is the test medium, a jeak test shall be made at a pressure between
100 psi and that required to produce a hoop stress of 20% of SMYS, or the
line shall be walked while the hoop stress is held at approximately 20% of

the specified minimum yield.
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4.3

4.4

4.5

4.6

4.7

4.8

4.9

Pre-tested Materials. Prefabricated assemblies or sections of pipe may be
fested at a location other than their installed location. They shall be
carefully inspected prior to installation for damage that may have occurred
during transit. Re-testing after installation is not required, except for leak-

age at tie-ins.

Heads. Test heads may be simple welding caps and sections of pipe or fabri-
cated assemblies suitable for launching and catching pigs. The strength of
test heads shall be at least as great as the pipe being tested. Test heads

for use on pipe with an intended operating pressure producing a stress equal

to or greater than 20 percent of the specified minimum yield strength of the
pipe shall be stronger than the pipe being tested whenever feasible. Test
heads, which are subjected to a pressure greater than the mill test of equiva-
lent pipe shall not be reused without the specific approval of the Supervising
Engineer, Civil and Metallurgical. Where multiple tests are involved, the test
head should be made of material whose mill test pressure is equal to or greater

than the test pressure.

Temperature. The effect of temperature shall be considered in evaluating
pressure stand-up tests. Each degree of temperature change of piping and
its test medium will change the pressure about 2 psi when the medium is gas
or air and about 25 psi when the medium is water.

Backfill. Piping shall normally be strength tested after backfill in order
to detect any damage caused by installation in the ditch and backfilling.

Water. In hilly areas, consideration shall be given to the difference in
pressure between points in piping filled with water because of difference

in elevation. It may be necessary to test piping in sections because of
this consideration. A test section shall be designed so that the pressure
at the lowest point will not exceed the maximum value shown in Table 1 and
the pressure at the highest point will not be less than the minimum value
shown in Table 1. Pressure difference in psi due to difference in elevation
is obtained by multiplying the elevation difference in feet by 0.433. Water
shall be removed completely after testing to minimize the possibility of
operating problems due to entrained water. Piping which has been tested
with water should not be left filled with air any longer than necessary be-
cause of the possibility of internal corrosion. In some cases, it may be
desirable to use a soluble oil in the water to further prevent corrosion.
Water which has been used for testing shall be wasted in a safe manner
which will not contaminate local water supplies. Quantities of water needed
may be determined from data in PS 7-3.

Nitrogen. Nitrogen may be used in place of air. Quantities of nitrogen
needed are shown in PS 7-5.

Radiographic Inspection. If it is not feasible-to strength test connected
facilities or small additions to compressor, pressure control, metering or
district requlator stations, as required in the above procedures, visual and
radiographic inspection of all the welds and a leak test at operating pres-
sure may be substituted.
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TABLE 2

‘ MAXIMUM ALLOWABLE TEST PRESSURES OF PIPELINE COMPONENTS
Butt-Welding Fittings or Nipples

100% of SMYS of pipe of same dimensions and material.

Flanges and Flanged Fitfings

Material . USAS Rating-1b. Test Pressure-Psi
Cast Iron¥* 125 265

" " : 250 600

Steel 150 ‘ 425

" 300 1100

" 400 1450

" 600 2175

*Limited to 10-inch and smaller sizes

Valves
Ratic: Test Press. to Design Press.X
Manufacturer Material Type Open Closed
All Cast Iron ** Gate & Plug 2. 1
Rockwell **¥ Steel Ball 1.5 1.25
Grove ¥¥¥¥ Steel Ball 1.5 1
WKM Steel Gate 1.5 1

¥ See PS 3-4 for design pressure of valves.
*¥* Class 125 valves limited to 10-inch and smaller sizes. _
%%¥ Can be tested to 2 in the open or closed position when specially ordered for
the higher test.
*¥%% Can be tested to 1.8 and 1.5 in the open and closed positions respectively,
" when specially ordered and tested to twice design pressure by the manufacturer.

When thée Rockwell steel ball valve is tested in the closed position, the body cavity
must be piped through the drain to the upstream side. This allows the body cavity
to be pressurized with the upstream piping and the normal downstream seal to occur.
Piping to the body cavity through the drain should help insure removal of the water.

Rockwell Steel Plug Valve

USAS Test Pressure-Psi
Rating-Lb. : Open Closed
150 600 450
300 1200 . , 900
400 1600 ' 1200
600 3000 2250

900 ' 4000 3000
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Regulators

Regulators shall not be hydro-statically tested and shall not be tested with air or
nitrogen in excess of their design pressure. If a regulator with different inlet
and outlet design pressures is tested, care shall be taken not to exceed those

pressures.

For stations tested in place, a spool piece should be substituted for the regulator.
Pre-fabricated stations should be tested prior to installation with the regulator
omitted. An exception may be made by leaving the body of an expansible element type
regulator in the piping with the element and core removed during the strength test.
An old element can be used for the flange gasket during the test.

The body of the Grove Flexflo regulator can be tested to the pressures shown for
flanged fittings, except the 200 CWP and 400 CWP rated regulators may be tested to

350 psi and 800 psi, respectively.

Other Fittings

The ratio of test pressure to design pressure for other fittings is as follows:

Fitting Ratio - Test Pressure
. Design Pressure P.S.

Mueller pressure control fittings 1.5 3-2(11)
Mueller service tees 1.5 3-2(17)
Mueller press. -lub'd. ductile iron,

gas stop 2 3-4
Mueller press. lub'd. cast iron,

gas stop 1.5 3-4

1.5 -——-

Rockwell Turbo-meters
Flanged or screwed fittings not
otherwise mentioned 1.5

Notes

(1) Malleable iron unions covered in PS 3-2(18) may be hydrostatically
tested to 1500 psi.

(2) Branch connections designed according to PS 2-3 may be tested to the
maximum allowable test pressure for the header.

(3) Miter bends over 3° shall not be tested in excess of 1.5 times their
permissible intended operating pressure as shown in PS 2-4.







